Design SuiteIFC-gegevens toekennen aan objecten

Werkomgeving: Pad

IFC-gegevens (Vectorworks-uitbreidingsmodule vereist)

Architectuur: Architectuur

Landschap: Landschap > Architectuur

Spotlight: Spotlight > Architectuur

Wanneer je een bouwproject exporteert naar een IFC-bestand, worden de in Vectorworks gecreëerde parametrische objecten en symbolen met IFC-gegevens automatisch omgezet naar IFC-entiteiten. Je kan de gekoppelde IFC-gegevens terugvinden in het tabblad Gegevens van het Infopalet (indien de optie Toon IFC-gegevens is ingeschakeld).

Object Info palette menu

Hybride of 3D-objecten worden, tenzij je er zelf IFC-gegevenssets aan koppelt, niet mee geëxporteerd. Om dergelijke objecten te exporteren, moet je vóór het uitvoeren van de export, de IFC-gegevens voor deze objecten infopaletvullen via het tabblad Gegevens in het Infopalet of met het commando IFC-gegevens. IFC-gegevens kunnen ook automatisch aan objecten worden gekoppeld of in- of uitgesloten worden van de export zoals beschreven in Het Gegevensbeheer gebruiken.

Het toekennen van IFC-gegevens heeft geen invloed op de weergave van een object. Je kan het object hierna nog steeds bewerken met behulp van de gereedschappen en commando’s in Vectorworks. Dit is bijvoorbeeld zo wanneer je een vloer of plaat gebruikt om een vlak plafond te maken. Selecteer de vloer of de plaat in het model en voer dan het commando IFC-gegevens uit. In het dialoogvenster ‘Selecteer IFC-object’ vind je een lijst met alle beschikbare IFC-objecten. Selecteer hierin IfcCovering; dit is het gepaste IFC-object voor een plafond. Vervolgens selecteer je in het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ de parameterset Pset_CoveringCeiling uit de lijst met sets.

Met het commando IFC-zones, -installaties en -groepen koppel je IFC-gegevens aan zones, installaties en groepen. Zie IFC-gegevens toekennen aan zones, installaties en groepen.

Een object kan ook in een container gestopt worden zodat het in het Vectorworksbestand beschouwd wordt als een IFC-entiteit. Op deze manier kan je Vectorworksobjecten met IFC-gegevens onrechtstreeks bewerken en voorkomen dat bepaalde elementen van het model ongewild worden gewijzigd.

Om IFC-gegevens toe te kennen:

Selecteer het object, de groep, het symbool in de tekening of de symbooldefinitie waaraan je IFC-gegevens wilt toekennen. Het is mogelijk om meerdere items tegelijkertijd te selecteren.

Als je IFC-gegevens toekent aan een symbool in de tekening, worden de gegevens enkel gekoppeld aan het geselecteerde symbool en niet aan andere invoegingen van hetzelfde symbool in de tekening. Om IFC-gegevens aan een symbooldefinitie te koppelen, moet je dit symbool opzoeken in het Hulpbronnenbeheer. Eens gevonden, klik je rechts op het symbool en selecteer je het commando IFC-gegevens uit het contextmenu. Hierdoor worden de IFC-gegevens aan toekomstige invoegingen van het symbool gekoppeld, alsook aan alle bestaande invoegingen die nog geen IFC-gegevens hebben. Een andere mogelijkheid is om het Gegevensbeheer te gebruiken om te zorgen dat IFC-gegevens automatisch aan symbolen worden gekoppeld zodra je ze in de tekening plaatst.

Selecteer het commando.

Of: selecteer de optie Toon IFC-gegevens in het Coördinaten/IFC-menu in het Infopalet om alle IFC-gerelateerde informatie op het palet weer te geven. Ga vervolgens naar het tabblad Gegevens van het Infopalet en klik op de knop Koppel IFC-gegevens.

Het dialoogvenster ‘Selecteer IFC-object’ wordt geopend. (Indien er reeds IFC-gegevens aan het object zijn toegekend op het moment dat je het commando IFC-gegevens selecteert, zal het dialoogvenster ‘Selecteer IFC-object’ niet worden geopend; ga verder naar stap 3.)

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

IFC-versie

Selecteer een IFC-versie.

Eenvoudige lijst / Volledige lijst

Kies hoe uitgebreid de lijst moet zijn. De eenvoudige lijst is beperkt tot de primaire IFC-objecten, terwijl de volledige lijst alle beschikbare IFC-objecten bevat.

Filter Lijst

Afhankelijk van het type object, wordt er mogelijk al een objecttype weergegeven. Om te zoeken naar een ander objecttype of om de lijst verder te filteren, kunt in dit veld tekst of sleutelwoorden opgeven; alleen items die deze tekst bevatten, verschijnen dan in de lijst.

Lijst met IFC-objecttypes

In deze lijst vind je de beschikbare IFC-objecttypes. Klik op een objecttype om het te selecteren.

Selecteer het gewenste objecttype.

Het dialoogvenster ‘IFC-gegevens’ wordt geopend.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Type

Dit is de IFC-entiteit die gekoppeld is aan het object.

Selecteer

Klik op deze knop om het dialoogvenster ‘Selecteer IFC-object’ te openen en een ander IFC-objecttype te selecteren.

GUID

Dit is de IFC Global Unique Identifier (GUID) van het object. Het ID blijft aan de entiteit vasthangen gedurende de hele IFC workflow om de entiteit te onderscheiden van andere IFC-objecten.

Creëer IFC-entiteit

Vink deze optie aan om het object als een IFC-entiteit (een container object) in het Infopalet weer te geven. Laat deze optie uitgevinkt om de objecteigenschappen van het Infopalet te behouden (de IFC-gegevens blijven gekoppeld).

IFC-versie

Selecteer een IFC-versie; dit kan de weergegeven parametersets in de lijst beïnvloeden.

Gegevenssets voor dit object

In deze lijst vind je de voorgestelde parametersets (Psets) voor het IFC-object. Plaats een vinkje in de kolom Gebruik bij de parameterset die je wilt gebruiken voor dit object.

Geen icoon: De gegevensvelden zijn leeg; ze bevatten geen IFC-gegevens of tekst met gegevensomzetting

check_mark_icon.pngEen of meer gegevensvelden bevatten IFC-gegevens of tekst met gegevensomzetting

not_icon.pngDe gegevensset wordt niet naar IFC geëxporteerd, zoals bepaald door de gegevensomzetting

Klik op een item om diens eigenschappen weer te geven.

Eigenschappen voor de geselecteerde gegevens

Hier worden de eigenschappen van de geselecteerde gegevensset weergegeven. De gegevensbron kan geen waarde hebben, of volgens invoeging of stijl bepaald zijn.

Geen icoon: Er is geen waarde aan de eigenschap toegekend.

(volgens invoeging): De eigenschap wordt bepaald door de waarde die je opgeeft in het veld onder de lijst. Dit veld wordt beschikbaar zodra je in de kolom Waarde klikt. Afhankelijk van de geselecteerde eigenschap kan je een tekstuele of numerieke waarde opgeven, of een waarde uit een keuzelijst selecteren.

ByStyle_icon.png(volgens stijl): De eigenschap krijgt een waarde toegewezen op basis van gegevensomzetting (zie Het Gegevensbeheer gebruiken).

Klik in de kolom Bron om de gegevensbron van de waarde in te stellen. Een eigenschap zonder gegevensomzetting kan enkel ingesteld worden zonder waarde of volgens invoeging. Een eigenschap met gegevensomzetting kan ingesteld worden volgens invoeging of volgens stijl.

Waarde van de geselecteerde eigenschap/Enum-waarde van de geselecteerde eigenschap/Numerieke waarde van de geselecteerde eigenschap

Als de waarde van de geselecteerde eigenschap is ingesteld volgens invoeging, kan je in dit veld een tekstuele of numerieke waarde opgeven, of een waarde uit een keuzelijst selecteren. Als daarentegen de waarde is ingesteld volgens stijl, wordt hier het resultaat van de formule bij Gegevensbron weergegeven.

Gegevensbron

Hier wordt de tekst met gegevensomzetting voor de geselecteerde eigenschap weergegeven.

Selecteer IFC-invoeging

Sommige eigenschappen met complexe waarden kan je bepalen op basis van een IFC-invoeging. Selecteer een van de beschikbare invoegingen uit de lijst, of klik op Nieuw om het dialoogvenster ‘IFC-invoeging’ te openen. Geef de waarden voor de complexe eigenschappen op. (Om een IFC-invoeging te verwijderen, selecteer je de invoeging in de lijst en klik je op Verwijder.)

Je kan de geometrie van IFC-entiteiten bewerken met het commando Bewerk > Bewerk IFC-entiteit. Of klik rechts op de IFC-entiteit en selecteer Bewerk in het contextmenu.

IFC-gegevens toekennen aan zones, installaties en groepen

Het Gegevensbeheer gebruiken

IFC-gegevens bekijken en wijzigen

Concept: IFC Overzicht

IFC-eigenschappensets op maat gebruiken

IFC-projecten exporteren